HTML

Utolsó kommentek

  • xsasha: @Zb74: :-) Jogos, thnx. (2011.02.15. 00:58) Mubarak ment, mi jön?
  • Zb74: "felváltotta az egyiptomi történésekről szóló beszámolók" "Az események, mint ismert, Mubarak lem... (2011.02.14. 16:11) Mubarak ment, mi jön?
  • xsasha: Egy. Már írásom után másnap. www.origo.hu/nagyvilag/20110213-egyiptom-a-hadsereg-zavarta-el-az-ut... (2011.02.13. 12:09) Mubarak ment, mi jön?
  • xsasha: Köszi. Nem tudom, ki írta a mandineres cikket, de nagyon jó. Én azért úgy látom, hogyha létre tudt... (2010.11.22. 19:28) Könnycseppek a KT-ért.
  • streamer: "..Itt elakadtam. Hogy lehet nem alkalmas az ÁSZ, amiért eddig nem készített hosszútávú előrejelzé... (2010.11.22. 16:06) Könnycseppek a KT-ért.
  • Utolsó 20

Álmodtam egy világot magamnak

Egy nézőpont, ahogy én látom.

Friss topikok

Linkblog

Könnycseppek a KT-ért.

2010.11.22. 11:39 xsasha

 Ígéretesnek tűnt az index KT-ról szóló cikke. Valami pénzügyes kolléga írta, tehát nyilván szakértő, gondolja az ember. Aztán újra csak csalódnom kellett, nem olvastam végig a cikket.

http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2010/11/22/a_vesztesek_mi_vagyunk/

 
"Az ÁSZ sem tűnt alkalmasnak a szerepre, hisz az intézmény általában ex post, utólagos értékelést végzett, hosszabb távú előrejelzést soha nem készített.
 
A Költségvetési Tanácsra jellemző gyors reagálást, a parlamentnek benyújtott törvények gyors hatáselemzését, ellenőrzését az ÁSZ-tól nem lehetett elvárni.  Az ÁSZ ellenőrző szerepének hatékonyságát az is kitűnően mutatja, hogy az előző kormányok fiskális politikáját jellemző csúsztatásokra is inkább az MNB hívta fel a figyelmet az elmúlt években. "
 
Itt elakadtam. Hogy lehet nem alkalmas az ÁSZ, amiért eddig nem készített hosszútávú előrejelzést? Majd most készítene. Ha egyszer van rá majd 1 mrd forint. Ez nehezen érthető számomra.
 
Ha az ÁSZ hatékonysága rossz, akkor miért új intézményt hozunk létre, és miért nem a meglevőt hozzuk rendbe? Ha egyszer találtunk rá majd 1mrd forintot. 
Szó se róla, én akár még több pénzt is megszavaznék erre a funkcióra, de ez az érvelés nagyon nincs rendben. Érdemes lett volna olyan embert kérdezni, aki a valódi indokokról is be tudott volna számolni a KT létrehozását illetően.
 
Mindezektől függetlenül az észrevétel jogos, a kormány tágítja mozgásterét, él a 2/3 felhatalmazásával, lényegi szemléletváltozást visz a kormány munkájába, és a keretek átszabását végzi. Úgy gondolja a kormány, hogy most nincs idő a formán vitatkozni, kitűzte a célt, és az irányába halad. 
 
Érdekes, bár nem meglepő egyesek kritikái a kormány módszereit illetően. Most valahogy az az érzése az embernek, hogy problémájuk van a demokráciával. Pedig annyira nem összetett a kérdés - a 2/3 az alkotmányozó többséget jelent, azért tágítja a mozgásterét a kormány mert törvényes felhatalmazása van rá. Nem elfogadható azok kritikája, akik a választásokon elért 53%-ot emlegetik. Két okból sem. A kormány országszerte mindenütt kiemelkedő eredményeket ért el, nem egyes helyeken nagyon nagyot, máshol meg kisebbet. És hogy az 53%-al 2/3-ot lehet elérni, annak objektív okai vannak, éppen az ország kormányozhatósága. Ismerjük azt az effektust, amikor a kormánynak minden szavazatért valamit adnia kell cserébe. Magyarországon ez sosem a pluralizmust dicsérte, hanem az érdekpártok nyerészkedését bizonyította. A mérleg nyelve sosem társadalmi érdekeket szolgált, hanem mindig saját gazdasági és politikai megerősítését célozta.
A másik ok pedig a Jobbik térnyerése. Sokkal több ember szavazott a radikális változásra, mint 53% Valójában 70% szavazott jobboldali fordulatra, és a Fideszes szavazóknál csak radikálisabbak voltak/vannak.
 
A Fidesz intézkedései tehát társadalmilag megalapozottak. És ezt a választások óta még növekedő népszerűségük is igazol. Ezt illene beismerni. Szakmai érveket viszont nem igazán hallottam a gazdaságpolitikai fordulatot illetően. Kizárólag olyat hallani, hogy egyik vagy másik intézkedés holnap mit eredményez, melyikben volt elírás és nyelvtani hiba, melyik térít le a jelenlegi költségvetési pályáról. De hogy a rendszer, az új struktúra mit eredményez, milyen hatásai vannak, egyáltalán helyes-e az irány, arról nem sokat hallani. Merem azt feltételezni, nem véletlenül.

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://xsasha.blog.hu/api/trackback/id/tr842465163

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Járj egyenes úton! 2010.11.28. 07:50:02

A közismert szólásmondás tulajdonképpen minden törvény lényege, főleg, ha hozzátesszük a kiegészítést: "... ha nem járhatsz görbén." Egy jó törvény olyan szabályokat fektet le, amik a jóra ösztönöznek, például azáltal, hogy a deviáns, tö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

streamer 2010.11.22. 16:06:37

"..Itt elakadtam. Hogy lehet nem alkalmas az ÁSZ, amiért eddig nem készített hosszútávú előrejelzést? Majd most készítene. Ha egyszer van rá majd 1 mrd forint. Ez nehezen érthető számomra.."

Talán ebben a megvilágításban tisztább a helyzet:
mandiner.blog.hu/2010/11/22/csahos_puli_ami_nem_harap

Aztán, hogy a kormány miképp halad irányba, arról meg kb. ennyit:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/22/csavar_a_koltsegvetesi_tanacs_ellehetetlenitesenek_ugyeben/

xsasha 2010.11.22. 19:28:51

Köszi.
Nem tudom, ki írta a mandineres cikket, de nagyon jó.
Én azért úgy látom, hogyha létre tudtak hozni egy 1 mrd-s szervezetet, az ÁSZ-t is ugyanúgy át lehetett volna alakítani a szükséges feladatok ellátására.

Sajnos a politikai médiában (is) a hatásvadászat a trend, ezért nem csodálkoznék, ha a kormány megszüntetné ezt a "hírforrást" is. Nem igazán látom, hogy születhetne meg tájékoztatás és szakmaiság alapú média - pedig anélkül nincs demokrácia.
süti beállítások módosítása